Radioamaterska dejavnost

Radioamaterstvo kot hobi je precej raznolik. Zato imamo v klubu oz. na našem področju operaterje ki se ukvarjajo s sledečimi oblikami tega hobija:

  1. delo na UKV (Ultra kratkovalovnih področjih). To je del radijskega spektra, kjer radijski valovi potujejo na razmeroma male razdalje. Govora je o nekaj km do nekaj 100km (s primerno opremo in lokacijo tudi do 1000km).
  2. delo na KV (kratkovalovnih) področjih. Na tem delu radijskega spetkra se da pogovarjati in prenašati podatke tudi po celem svetu. Seveda v odvisnosti od dela dneva in razmer v ozračju.
  3. ARG (radio amatersko goniometriranje). To je “panoga”, pri kateri udeleženci s pomočjo sprejemnika poiščejo skrite oddajnike. Združeno je gibanje v naravi-tek, orientacija in tehnika. Izpit ni pogoj za udeležbo na ARG-ju.
  4. ATV (amaterska televizija). V tej “panogi” se operaterji ukvarjajo s prenosom žive slike in zvoka preko radijskih valov. Podobno kot to počnejo TV hiše.
  5. Samogradnje. Radioamaterstvo je hobi, pri katerem si naprave za delovanje lahko naredimo sami. Osnove tehnike spoznajo operaterji že na izpitu. Tako si lahko sestavimo preproste radijske postaje, antenske sisteme ali pa iz že narejenih naprav s sestavljanjem naredimo dodatne funkcionalnosti.
  6. Skrb za zveze v izrednih primerih. Radioamaterstvo je hobi, pri katerem prenašamo informacije. V izrednih razmerah, kot so potresi, žledi, ipd. se po potrebi lahko aktivira posebno “omrežje” ARON, ki služi kot prenosni medij za prenos bolj ali manj pomembnih informacij.  Tako so v žledu leta 2014 nekateri radiomaterji pomagali pri prenosu govornih in digitalnih sporočil. Tu pride prav tudi izkušenost nekaterih operaterjev, da si zagotovijo lastno elektriko za delovanje aparatur. Vsekakor je pa koristna tudi razpršenost opreme in operaterjev.