Lov na lisico 2024 v radio klubu Prlek


ARG tekma v Dobrovniku

Skupinska slika Dobrovnik 2023
Skupinska slika udeležencev.

V soboto 13. maja smo v RK Prlek organizirali državno tekmo v ARG-ju oz po domače “lovu na lisico”. Ta radioamaterska športna disciplina ima globoke korenine v Sloveniji.

Tekme se je udeležilo 22 tekmovalcev iz celotne Slovenije. Tekmovanje se je odvijalo na področju gozdov Dobrovnika v bližini Bukovniškega jezera. Malo je motil dež, pa ne toliko zaradi teka, ampak zaradi tega, da se na tem frekvenčnem področju radijski valovi zelo radi odbijajo in ti odboji potem motijo iskanje oddajnikov. Seveda so tekmovalci toliko izkušeni, da kljub tem odbojem oddajnik oz. lisico najdejo.

Drugi del, tekmovanje v disciplini Sprint pa smo zaradi razritosti in razmočenosti terena ter napovedi odpovedali. To je sicer disciplina, kjer je lisic 12 in so brez posadke. Tudi njihova moč in oddaljenost je manjša. Ker tekmovanje poteka zelo hitro, in je narejeno tako, da je zanimivo tudi za morebitne gledalce.

Za naš klub oz. Pomurje je najboljšo uvrstitev dosegel Timotej Žnidarič.

Več informacij najdete na arg.hamradio.si

Izlet RK Prlek

Pred leti smo se pogovarjali, da bi naredili en izlet radiokluba Prlek. Takrat je to preprečila epidemija COVI-19. Sedaj, ko pa se je to nekako sprostilo in smo se navadili živeti s tem, pa smo končno našli eno luknjo, da so to idejo spravili v dejanje.
Predlog je bil, da obiščemo muzej FALA, kjer je stari, nedelujoč del elektrarne spremenjen v muzej. Tako smo se zjutraj odpravili iz Prlekije. Ogled samega muzeja je bil zanimiv. Če bi vedeli za to, bi si rezervirali vsaj dve uri. Tako pa smo bili že nadalje dogovorjeni na Urbanu, na lokaciji radiokluba S59ABC. Tam nas je čakala Silva S52S, ki nas je prijetno pogostila in nam razkazala samo postojanko. Na koncu smo naredili še eno skupinsko in se odpravili na vinotoč Jošt. Po pogostitvi smo pa se odpravili nazaj v Prlekijo. Nekateri so pot nadaljevali naprej v Nemčavce, pri Murski Soboti. Tam je potekalo letno srečanje radioamaterjev s podelivtvijo priznanj za razna tekmovanja.

Občina na prostem

Letos smo se udeležili prireditve občina na prostem. To je prireditev v okviru občinskega praznika Ljutomer. Predstavljalo se je preko 80 organizacij, ki delujejo na tem področju.

Predstavitev radioamaterstva na OŠ v Srednji Bistrici

Na klubski mail smo dobili prošnjo, če bi lahko naš zanimiv hobi predstavili osnovnošolcem na mednarodni izmenjavi.
Po nekaj dogovarjanja, kaj so želje in zmožnosti, smo se povezali z sosednjima radiokluboma, ki sta na tem območju aktivna in sestavili smo eno dobro predstavitev.

Časa za samo predstavitev je bilo razmeroma malo. Prikazali pa smo največ, kar se je v tem času dalo. Tako so udeleženci naredili preprosto elektronsko vezje. Videli v živo, kaj pomeni komunicirati preko radijske postaje. Komunicirali so tako samo preko murskega gozda, kakor tudi par tisoč km daleč. Predsednik Zveze Radioamaterjev Slovenije je predstavil tudi delo preko satelita. Ta možnost komunikacije odpira razne opcije. In sicer najsnovnejša komunikacija z morsejevo abecedo oz. v radioamaterstvu mu rečemo telegrafija. Pa vse do prenosa žive slike in govora. Zaradi pozicije in višine satelita je komunikacija mogoča po Evropi, sevenem delu Afrike, nekaj malo Azije, ter malo Južne Amerike.

Tretji del predstavitve pa je prikazal lov na lisico. Udeleženci so spoznali, kako to poteka in nato poiskali dve lisici in far, kakor rečemo lisici v cilju.

Moramo napisati, da je predstavitev uspela, saj so se udeleženci še potem pogovarjali o vsebini, ki so jo videli. Upam, da bo komu od udeležencev odprlo nova obzorja ali ga mogoče usmerilo na poklicno pot.

ARG tekma 2022

V soboto 28.5. smo v RK Prlek izvedli ARG tekmo. Udeležba tekmovalcev je bil bolj mala zaradi obveznosti in poškodb. Vseeno pa moram povedati, da smo tekmo uspešno izpeljali kljub malo slabšemu vremenu. Vmes je namreč deževalo.

Več informacij na arg.hamradio.si

Voščilo

Vse najboljše, obilo zvez, lotanja, laufanja vam želi radioklub Prlek.
Seveda pa je za to treba biti zdrav zato vam želimo tudi obilo zdravja. Malo sreče, pa malo skrbi za to dobrino je treba.

Skratka bodite vredu in da se čim večkrat srečamo.

ARG 2020

V soboto 19.9 smo v radio klubu Prlek izvedli ARG tekmo. Udeležilo se je 22 tekmovalcev iz cele Slovenije.

Tekma se je odvila s startom in ciljem v Seliščih. Uporabljen teren pa je bil v gozdovih Dobrave, Kokorič, Logarovec, Berkovskih Prelog in Selišč.

ARG ali po domače “lov na lisico” je šport, kjer so poleg tega vključena tehnika, orientacija, branje zemljevida. Pri samem tekmovanju se vidi marsikatero žival ali kraj, ki jih drugače ne vdimo.

Pri izvedbi tekme nam je pomagalo tudi podjetje Radenska z donacijo pijač, ki so na takem tekmovanju potrebne.

Moramo se pohvaliti, da se je naš radioklub v skupni razvrstitvi radioklubov uvrstil na 2. mesto. Hvala vsem, ki ste k temu pripomogli.

Več informacij o rezultatih najdeš na http://arg.hamradio.si/.

ARON izobraževalno srečanje

V soboto 29.2.2020 je na centru za Zaščito in reševanje potekal izobraževalno srečanje ARON. To je srečanje, kjer radiomaterji dobimo razne informacije o komunikacijah v izrednih razmerah.

Slišali smo analizo vaje potres 2019. Matjaž je predstavil nov protokol VARA. Janko je povedal o nastajanju omrežja S5 net.

Kolegi iz Bosne so predstavili izkušnje ob poplavah, kjer so kljub sodobnemu sistemu zvez ostali brez teh. Pokazali so tudi filmček, kako so izvedli vajo emcomm (emergency communitaction oz ARON v sloveniji).

Ogledali smo si tudi video Simona, ki je predstavil idejo o evropskem EmComm centru.

Zunaj smo si lahko ogledali vozilo za zveze CZ.

Borut pa je srečanje zaključil s predavanjema o mednarodnem sodelovanju in vaji IPA SU QUAKE.