21. EU ARG prvenstvo v Litvi

Od 4. do 10. septembra se je v Druskininkaju v Litvi odvijalo evropsko prvenstvo v ARG-ju (ARDF) oz. lovu na lisico.
Slovenska reprezentanca je štela 12 tekmovalcev in vodjo. Na pot smo se odpravili z dvema kombijema v nedeljo, 3. septembra, zvečer, saj nas je čakalo okrog 16 ur vožnje.
Tekmovali smo v vseh štirih disciplinah, ki so Foxoring, Sprint, KV klasika in UKV klasika.
Foxoring je disciplina, kjer tekmovalci dobimo zemljevid z že vrisanimi lisicami. Tukaj je pomebno, da se tekmovalec giblje po terenu s pomočjo zemljevida in ko je v bližini nekaj 10 metrov s pomočjo sprejemnika poišče lisico oz. radijski oddajnik. Lisica pa ima malo oddajno moč, zato je slišana samo nekaj 10 metrov stran, čeprav oddaja ves čas. Različne lisice so na različnih frekvencah, tako da tekmovalec s pomočjo zemljevida ve, na kateri frekvenci mora poslušati. Razdalja v tej disciplini je bila malo večja in sicer preko 11 km. Sam sem naredil 14,5 km.
Sprint je podobna disiplina, kjer lisice oddajajo samo 12 sekund. Tako se vseh 5 lisic zvrsti v eni minuti. Obstajata dva seta lisic. Najprej tekmovalec poišče prvih pet, ki oddajajo počasen morsejev kod. Odtod tudi ime počasne lisice. Nato tekmovalec poišče lisico S, ki ves čas oddaja črko S v morsejem kodu (trikrat kratki ton), ter nadaljuje s hitrimi in nato s predzadnjo lisico Beacon (svetilnik ali far) ter finišira v cilj, ki je nekaj 10 metrov stran. Tukaj je bilo razdalje približno 6 km.
KV in UKV klasiki sta najstarejši disciplini. Tukaj tekmovalci iščemo 5 lisic, beacon (far ) in seveda nekaj 10 metrov kasneje cilj. Pot od becona do cilja je določena in omejena s trakovi. Vsak tekmovalec mora vstopiti v ta koridor pri beaconu in ga preteči do cilja, kjer se ustavi čas. Razlika med KV in UKV je v različnih frekvencah. S tem je posledično povezano, da mora imeti tekmovalec za vsako področje svoj sprejemnik. Ker je način razširjanja radijskega valovanja v obeh frekvenčnih področjih različen, je tudi v težavnosti razlika, saj je na UKV področju precej odbojev, ki tekmovalca lahko zavedejo.
Tudi sprejemni anteni na obeh sprejemnikih sta različni, zato se posledično tudi spremeni način iskanja. Na KV področju tekmovalci iščemo najmanjši signal, nato pa zaradi dveh možnih smeri s pomočjo pomožne antene določimo tisto pravo. Pri UKV pa se kot antena uporablja Yagi antena. Tako temovalci na UKV področju iščemo največji signal. Vendar pri tem moramo biti pazljivi, saj je ta lahko varljiv.
Seveda ni smiselno, da tekmujejo med sabo tekmovalci od najmlajših pa vse do 80 let starih. Tako obstajajo starostne katergorije. Označene so s črko M kot men (moški) ali W kot women (ženske) in dvomestno številko (19, 21, 35, 40, 50, 60, 70), ki pomeni starost. Najmočnejša kategorija je M21.

Vsekakor moram napisati, da smo dosegli spodobne rezultate. Tako smo v kategoriji M60 prvi dan na foxoringu dosegli 5. mesto (Stanko Čufer), ter 7. mesto (Marko Kužner). Seveda moram omeniti tudi 4. mesto Iva Keteja na UKV klasiki.
Več rezultatov si lahko ogledate na naslednji povezavi: 
dbsportas.lt

Drugače pa je vreme bilo precej hladno, saj je povečini bilo največ od 15°C do 16°C, zjutraj pa tudi samo 3°C. Deževalo je prav vsak dan, vendar ne močno.

Spodaj pa še je nekaj slik: